• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Jeste li se ikada pitali tko to noću leti nebeskim bespućima dok većina živog svijeta spava?

 

Naravno, radi se o šišmišima, jedinim sisavcima koji aktivno lete. Oni su, nakon glodavaca, najbrojnija skupina sisavaca, te s oko 1300 dosad zabilježenih vrsta čine 20 % svih do sada poznatih vrsta sisavaca.

 

Uloga šišmiša u ekosustavima u kojima su prisutni je vrlo značajna, zbog čega je njihova zaštita iznimno važna. Neizostavna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, ali i u kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca i dr. Nadalje, neke vrste šišmiša su indikatorske vrste, odnosno promjenama u njihovim populacijama mogu se indicirati promjene u bioraznolikosti nekog područja.

 

Od sredine 20. stoljeća populacije šišmiša diljem svijeta su u značajnom padu, što je uglavnom rezultat različitog antropogenog djelovanja. Najznačajnije posljedice tog djelovanja, a koje negativno utječu na populacije šišmiša, su degradacija, fragmentacija i/ili potpuni gubitak povoljnih staništa za lov, uništavanje ili degradacija staništa koja šišmiši nastanjuju, sve intenzivnije korištenje pesticida i raznih drugih agresivnih kemikalija koje se često koriste u poljoprivredi ili šumarstvu, ali i drugi čimbenici poput bolesti i klimatskih promjena.

 

Na području Europe zabilježeno je 45 vrsta šišmiša, a u Hrvatskoj je do sada zabilježeno 34 vrste šišmiša koje su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Obaveza očuvanja njihovih populacija proizlazi i iz potpisanog Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (UNEP/EUROBATS), među kojima je i Hrvatska potpisnica.

 

Na otoku Mljetu do sada je zabilježeno 11 vrsta šišmiša, što ukazuje na veliku raznolikost i dobro očuvana staništa, a uskoro ćete moći čuti više o ekologiji šišmiša i dosadašnjim istraživanjima na Mljetu.

 

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” poziva Vas na predavanje “Šišmiši otoka Mljeta i što znamo o njima” autorice Vide Zrnčić, mag. oecol. et prot. nat., voditeljice ovogodišnjeg istraživanja šišmiša u NP Mljet.

 

Predavanje će se održati u četvrtak 12. rujna 2019. godine s početkom u 19 h u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima.

 

 

Foto: B. Krstinić