• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U tijeku su radovi sanacije ekološke brane u Solinskom kanalu u temeljnom fenomenu nacionalnog parka Mljet, a trošak sanacije će u 85%-tnom iznosu biti financirano iz sredstava Europske unije.
Očuvanje bioraznolikosti u mljetskim jezerima uvelike ovisi o nepropusnosti barijere koja zaustavlja razni plutajući otpad, ponekad i naftu i katran, od prolaska u Veliko jezero. Barijera koja je u prošlosti bila izrađivana od drvenih stupova ručno zabijanih u pješčano dno je 2003. godine zamijenjena puno učinkovitijom verzijom-branom od betonskih stupova povezanih okvirima s pocinčanom čeličnom mrežom koja je u stanju zaustaviti velike količine otpada koje donosi jugo. U isto vrijeme omogućeno je normalno kretanje morskih životinja jer mreža nije postavljena do samog dna. Osim toga, sastavni dio brane je i plutajuća barijera čija uloga je u slučaju izlijevanja nafte na otvorenom moru spriječiti ili značajno usporiti njen ulazak u mljetska jezera.
I ovakva, moderna brana ima svoj rok trajanja. Tako je nakon 15 godina ove godine došla na red izmjena okvira sa mrežama te sanacija stupova koji su stradali u sudarima s velikim valovima, a ponekad i balvanima koje oni donose. Radove izvodi hrvatska tvrtka uz pomoć specijaliziranog plovila. Mljetski koraljni greben u Velikom jezeru, koji je najveći na Mediteranu, kao i ostali raznoliki životinjski i biljni svijet mljetskih jezera uskoro će ponovo moći biti miran. Na nama svima koji volimo prirodu ostaje još truditi se na svaki način smanjiti opterećenje prirode našim smećem i nadati se da će kubici i kubici otpada koji završe u moru biti sve manji i da će naš planet zaista biti plav, i zelen, kao naš Mljet.