• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U Nacionalnom parku Mljet je u tijeku uklanjanje invazivne alge Caulerpe cylindracea. Radi se o organizmu tropskih do umjereno toplih mora koji negativno utječe na bioraznolikost autohtonih vrsta .

U Sredozemlju je zabilježena prvi put početkom 20. st. , a u Hrvatskoj 2000. te se brzo širi kao i njezin negativni utjecaj na morski živi svijet. U NP Mljet je prvi put zabilježena 2004. godine u Solinskom kanalu koji je ujedno spoj mora i Velikog jezera te u uvali Gonoturska.

Svega nekoliko mjeseci nakon otkrića ove alge, zabilježeno je njezino širenje i u Veliko jezero što je predstavilo iznimno veliku ugrozu za najveći koraljni greben u Sredozemnom moru vrste Cladocora caespitosa koji se nalazi u neposrednoj blizini Velikog mosta i Solinskog kanala.

Tada započinje prve akcije uklanjanja alge od strane Nacionalnog parka Mljet kako bi se smanjio njezin utjecaj na koraljni greben i ostali živi svijet. Alga se prekrivala crnom folijom i njezino se širenje privremeno zaustavilo međutim tijekom 2015. je uočeno ponovno širenje alge te su započete radnje uklanjanja iste pomoću tri metode: prekrivanjem folijama, ručnim sakupljanjem i usisavanjem podvodnim pumpama.

Eradikaciju alge Caulerpa cylindracea u NP Mljet provodi Hrvatsko biološko društvo pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Petra Kružića koji dugi niz godina radi i na monitoringu koraljnog grebena. Suzbijanje utjecaja invazivnih vrsta kako u moru tako i na kopnu, NP Mljet provodi u sklopu Godišnjeg programa zaštite održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja sve s ciljem očuvanja najstarijeg morskog zaštićenog područja u Sredozemnom moru.

  1. godina je proglašena Međunarodnom godinom koraljnih grebena te će se uz proslavu rođendana NP Mljet biti prikazano stanište busenastog koralja u Akvariju u Puli 30. studenog 2018.