• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U sklopu Erasmus + projekta „Empower youth organization to use Living library methodology“ čiji je nositelja udruga “Hajde da” a udruga Bonsai kao jedan od sedam partnera s područja EX YU provodi od 24. do 30. ožujka edukaciju za osobe koje rade s mladima u savladavanju ove metodologije. Edukacija se odvija uz suradnju sa Nacionalnim parkom Mljet a sudionicu su smješteni u volonterskom centru na Kulijeru zajedno sa prvim ovogodišnjim volonterima uključenima u čišćenje staza a uz stalnu podršku koordinatora volontera Damjna Aljinovića.

 

Živa Knjižnica je funkcionalna metoda za suočavanje s predrasudama te doprinosi na taj način ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije. Djeluje na isti način kao i obična knjižnica: posjetitelji mogu pregledati katalog s naslovima „knjiga“ koje su dostupne, mogu odabrati „knjigu“ koju će „posuditi na čitanje“ na neko vrijeme. Nakon čitanja posjetitelji „knjigu“ vrate u biblioteku i, ako žele, mogu „posuditi“ neku drugu. Jedina je razlika što je čitanje u Živoj Knjižnici zapravo razgovor sa „Knjigom“.

„Knjige“ su najčešće ali ne i isključivo osobe koje su ili diskriminirane ili pripadaju grupama koje su zbog socio-ekonomskog, kulturološkog porijekla ili opredjeljenja, uvjerenja , izgleda i dr. stigmatizirane , socijalno isključene ili u marginaliziranom položaju.

Živa Knjižnica se uspješno nosi sa svim osjetljivim pitanjima koja prate aktivnosti usmjerene na borbu protiv predrasuda dok istovremeno zadržava elemente zabave i interakcije što čini cjeli ovaj projekt izuzetno privlačnim kako potencijalnim organizatorima tako i njegovim sudionicima.

Prva Živa Knjižnica je organizirana u Danskoj 2000. godine na Roskilde festivalu. Izvornu ideju je razradila udruga mladih „Stop nasilju“ iz Kopenhagena osnovana u cilju edukacije mladih za aktivno djelovanje u prevenciji vršnjačkog nasilja. Brutalno ubojstvo zajedničkog prijatelja navelo je petero mladih na aktivnu borbu protiv predrasuda i razvoj ove vrlo uspješne metodologije.

Šestodnevna edukacija za organiziranje Žive Knjižnice obuvatila je: podizanje svijesti o ljudskim pravima i diskriminaciji, edukaciju o planiranju, te provedbu i evaluaciju Žive Knjižnice.

 

Nakon održane edukacije sve organizacije – partneri će organizirati Žive Knjižnice u svojim zajednicama. Udruga Bonsai se zahvaljuje Nacionalom parku Mljet na suradnji i potpori u ostvarenju ovog Erasmus+  projekta.