• Post author:
  • Post category:News-old

NP Mljet partner je i u projektu LIFE BIONIC koji je u listopadu apliciran za sredstva EU programa LIFE. Vrijednost projekta u kojemu sudjeluju partneri iz Mađarske, Slovenije, Italije i Hrvatske je 3.584.704 EUR od čega je EU financiranje 2.150.818 EUR (60%). Sufinanciranje NP Mljet je 82.463 EUR dok je ukupan predviđen dio proračuna s partnerskim doprinosom za područje NP Mljet 390.158 EUR.

Cilj projekta je razviti ekološki održivi model za ublažavanje posljedica klimatskih promjena u nacionalnim parkovima. Ovaj model podrazumijeva izgradnju „eko sela“ što u slučaju NP Mljet pretpostavlja izgradnju 8 smještajnih jedinica koje bi se koristile za smještaj radnika i stručnjaka za potrebe istraživanja. Montažni objekti će biti posebno dizajnirani i prilagođeni tradicionalnim krajobraznim vrijednostima i tehnološki opremljeni da budu energetski neovisni. Potporu ovom projektu posebno je iskazala Općina Mljet ustupanjem mogućih lokacija za njegovu izvedbu u građevinskim zonama unutar naselja Babino Polje, Sobra i Polača i Uvale Sutmilholjske.

Glavni cilj projekta je razviti i implementirati bionic, ekolološki održivi, model za ublažavanje posljedica klimatskih promjena u nacionalnim parkovima. Model podrazumijeva izgradnju „eko sela“ što u slučaju NP Mljeta pretpostavlja izgradnju 8 smještajnih jedinica koje bi se koristile za smještaj radnika i stručnjaka po potrebi. Radi se o montažnim objektima koji će biti posebno dizajnirani i prilagođeni tradicionalnim krajobraznim vrijednostima i tehnološki opremljeni da budu energetski neovisni. Potporu projektu iskazala je Općina Mljet pismom namjere u kojem iskazuje volju za zajedničkim pronalaskom lokacije za „eko selo“. Predložene su četiri moguće lokacije i to u građevinskim zonama unutar naselja Babino Polje, Sobra i Polača i Uvale Sutmilholjske. Ukupni budžet projekta iznosi 3.584.704 EUR od čega je EU financiranje 2.150.818 EUR, odnosno 60.00%.

Provedba projekta će trajati dvije godine nakon što Europska komisija odobri financiranje. S obzirom na međunarodni značaj projekta u kojem sudjeluju jaki projektni partneri, poput nacionalnih parkova Slovenije, slovenskih i hrvatskih sveučilišta, gradova i općina Slovenije i Hrvatske te energetskih agencija, sudjelovanjem u projektu postići ćemo nekoliko ciljeva:

  • osiguravanje smještajnih kapaciteta za stručnu radnu snagu što trenutno predstavlja veliku prepreku u zapošljavanju stručnjaka (Stručni voditelj …),
  • stjecanje iskustva u projektnim aktivnostima koja do sada nemamo,
  • gotove strateške dokumente koji će podignuti svijest o posljedicama klimatskih promjena i pripremiti nas na izazove koje iste nose ali i dati podlogu za financiranje iz europskih izvora daljnjih istražnih i razvojnih projekata koje ćemo „naslanjati“ na Strategiju, prijeko potrebnu pozitivnu medijsku prisutnost u NP Mljet.