• Post author:
  • Post category:News-old

U subotu 11. 4. 2015. godine održana je Radionica sakupljanja samoniklog jestivog bilja, edukacija, branje i priprema bilja pod stručnim vodstvom gđe Sani Sardelić, kustosice Gradskog muzeja Korčula.

Ovo je druga godina zaredom da se pod pokroviteljstvom Javne ustanove “Nacionalni park Mljet” u suradnji s Galerijom “Stara skula” održala radionica na istu temu sve s ciljem posvećivanja pažnje tom divljem, samoniklom bilju – često potisnutom na dno vrijednosne ljestvice i zvanom dosadni korov, što je sasvim u suprotnosti s njegovim značenjem.

Gđa Sardelić je nakon kratkog upoznavanja o načinu branja, vrstama biljaka, te važnosti ove vrste ishrane za ljude kroz povijest, sudionicima radionice predočila kroz stručno vodstvo kako prepoznavati, pobirati, a zatim i kuhati biljke, na stari tradicionalni način – lešo s maslinovim uljem, ali i osuvremenjeni način – mišanca s domaćim rezancima, krem juhica, zeleni rižoto, popečci s parapači i mindelima, parapač sa slanutkom…

 

radionica samoniklog biljaradionica samoniklog bilja.jpg1