Hobotnica ispod peke
2 kg hobotnice
1 kg patata
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 lovorov list
1 grančica ruzmarina
1.5 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
Sol
Hobotnica mora prije pečenja odstajat u ledu minimum 24 h
Postupak pripreme:
Hobotnicu operite, izvadite utrobu, prosušite hobotnicu , nauljite je i stavite u posudu za pečenje pod pekom.
Preko hobotnice stavite nauljene patate, luk, česan, lovorov list i grančicu ruzmarina.pecite 454 min. Dignite peku i promiješajte tako da hobotnica bude gore, a patate dole.
Podlijte vinom i pecite još 45 min. Prije posluživanja po potrebi posolite.
Brodet
Potrebne namirnice:
Kilo sitne ribe
1 luk
4 režnja češnjaka
Prstohvat petrusina
1 dl maslinovog ulja
2 mekše pomadore
Sol, papar
Jedna mala žlica octa
Priprema jela:
Na maslinovom ulju popržimo redom namirnice.
Žuti luk
Režanj češnjaka u komadu
Malo petrusina
2 meke pomadore izrezane na kocke
Kad se sve ove namirnice omekšaju i povežu, posložimo miješanu sitnu ribu.
Zatim ulijemo vode da pokrije ribu. Na kraju dodamo sol i papar i malo octa. Sa strane skuhamo rižu koju stavimo procijeđenu u juhu.
Popara od ribe
Sastojci:
1 kg ribe
1 kg patata
5 češnjaka, malo petrusina
1 dl maslinovog ulja
Sol, papar
Priprema:
Ribu očistimo
Krumpire izrežemo na fete
U teću prvo poredamo patate, posolimo, popaprimo, pa onda stavimo ribu
Pospemo petrusinom i češnjakom, i tako redamo dok ne poredamo sve
Onda ulijemo vino, pa vodu, da prelijemo preko svega. Na kraju ulijemo maslinovo ulje.
Kuhamo dok ne omekšaju patate.
Mljetski makaruli
Sastojci:
500 gr brašna
100 ml vode
Malo soli
1 kozji sir
1 česan
1 dcl maslinovog ulja
U loncu zakuhati vodu sa soli, u međuvremenu umijesiti tijesto od brašna, soli i vode.
Od tijesta formirati makarule u obliku špageta i staviti ih u kipuću vodu. Kuhati makarule 10 minuta. U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati česan te kratko zagrijati na vatri samo da porumeni. Na dno vatrostalne posude staviti red makarula pa naribani kozji sir. Ponavljati postupak i na kraju preliti sve uljem i zaprženim češnjakom.
Pečena riba s patatama
1 velika riba (polanda)
3 kg patata
Malo maslinova ulja
Malo papra, malo soli
Malo česna i petrusina
Uslast!
Pečena tuna
Uloviš ili kupiš tunu
Staviš ulje i vegetu
Staviš na špaher
Ostaviš 10 min da se hladi, isječeš na komade
I dobio ili dobila si pečenu tunu
Rižot od lignji
- Očisti lignje (izvadi crnilo, oči i zube)
- Nareži lignje
- Na maslinovom ulju zažuti luk, dodaj komadiće lignje, sjeckanu pomadoru, sol, papar
- Prigati 10 – 15 min, dodaj malo vode, zadnjih 5 min dolij 1 -2 dcl vina, sjeckani petrusin i česan
- Rižu kuhati posebno. Pred kraj kuhanja ocijeđenbu rižu pomiješaj sa lignjama i kuhati 1 – 2 min.
Slani gruj s patatama
Ribu stavit u hladnu vodu i ostavit preko noći.
Isjeći gruja na komade. U zdjelu s maslinovim uljem prepržit luk. Na to dodati red ribe , red patata, slagati dok se posuda ne popuni. Sve preliti vodom. Kad prokuha dodati petrusin, papar i pasirane pomadore iz konserve. Kuhati 20 – 30 min.
Suha tabinja na bakalar
Sastojci:
1 kg tabinje
5 velikih patata
Šaka petrusinmena
1 glavica češnjaka
2 dl maslinova ulja
Sol, papar
2 lista lovora
Priprema:
Tabinje močit u vodi 2 – 3 h
Oprati je i staviti u lonac. Dodati papar u zrnu, lovorov list i zaliti hladnom vodom.
Kuha se 15 min. Izvade se iz vode i očisti od kosti. Patate posebno skuhati u kori, oguliti i isjeći na tanke fete. U posebnom loncu zapržiti češnjak, petrusinmen i sa tim preliti tabinju i patate. Sve dobro izmiješati i popapriti. Na kraju zaliti maslinovim uljem.
Sušena hobotnica s jajima
Osušit hobotnicu dva dana na dimu u kominu.
Osušenu hobotnicu izrezat na kolutiće
1 glavicu luka isjeckat i dinstat na maslinovu ulju, u to dodati izrezanu hobotnicu i sve skupa prodinstat. Izbatit jaja i prelit po hobotnici.
Zelena menestra
Mljetski pršut
Kaštradina (suho kozje meso<)
Panceta
Suhe nogice i glava od praca
Zeleni kupus (raštika)
Ako ima, glavati kupus
Patate
Maslinovo ulje
Cvijet morske soli