Hobotnica ispod peke

2 kg hobotnice

1 kg patata

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

1 lovorov list

1 grančica ruzmarina

1.5 dl bijelog vina

1 dl maslinovog ulja

Sol

Hobotnica mora prije pečenja odstajat u ledu minimum 24 h

Postupak pripreme:

Hobotnicu operite, izvadite utrobu, prosušite hobotnicu , nauljite je i stavite u posudu za pečenje pod pekom.

Preko hobotnice stavite nauljene patate, luk, česan, lovorov list i grančicu ruzmarina.pecite 454 min. Dignite peku i promiješajte tako da hobotnica bude gore, a patate dole.

Podlijte vinom  i pecite još 45 min. Prije posluživanja po potrebi posolite.


Brodet

Potrebne namirnice:

Kilo sitne ribe

1 luk

4 režnja češnjaka

Prstohvat petrusina

1 dl maslinovog ulja

2 mekše pomadore

Sol, papar

Jedna mala žlica octa

Priprema jela:

Na maslinovom ulju popržimo redom namirnice.

Žuti luk

Režanj češnjaka u komadu

Malo petrusina

2 meke pomadore izrezane na kocke

Kad se sve ove namirnice omekšaju i povežu, posložimo miješanu sitnu ribu.

Zatim ulijemo vode da pokrije ribu. Na kraju dodamo sol i papar i malo octa. Sa strane skuhamo rižu koju stavimo procijeđenu u juhu.


Popara od ribe

Sastojci:

1 kg ribe

1 kg patata

5 češnjaka, malo petrusina

1 dl maslinovog ulja

Sol, papar

Priprema:

Ribu očistimo

Krumpire izrežemo na fete

U teću prvo poredamo patate, posolimo, popaprimo, pa onda stavimo ribu

Pospemo petrusinom i češnjakom, i tako redamo dok ne poredamo sve

Onda ulijemo vino, pa vodu, da prelijemo preko svega. Na kraju ulijemo maslinovo ulje.

Kuhamo dok ne omekšaju patate.


Mljetski makaruli

Sastojci:

500 gr brašna

100 ml vode

Malo soli

1 kozji sir

1 česan

1 dcl maslinovog ulja

U loncu zakuhati vodu sa soli, u međuvremenu umijesiti tijesto od brašna, soli i vode.

Od tijesta formirati makarule u obliku špageta i staviti ih u kipuću vodu. Kuhati makarule 10 minuta. U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati česan te kratko zagrijati na vatri samo da porumeni. Na dno vatrostalne posude staviti red makarula pa naribani kozji sir. Ponavljati postupak i na kraju preliti sve uljem i zaprženim češnjakom.


Pečena riba s patatama

1 velika riba (polanda)

3 kg patata

Malo maslinova ulja

Malo papra, malo soli

Malo česna i petrusina

Uslast!

Pečena tuna

Uloviš ili kupiš tunu

Staviš ulje i vegetu

Staviš na špaher

Ostaviš 10 min da se hladi, isječeš na komade

I dobio ili dobila si pečenu tunu


Rižot od lignji

  1. Očisti lignje (izvadi crnilo, oči i zube)
  2. Nareži lignje
  3. Na maslinovom ulju zažuti luk, dodaj komadiće lignje, sjeckanu pomadoru, sol, papar
  4. Prigati 10 – 15 min, dodaj malo vode, zadnjih 5 min dolij 1 -2 dcl vina, sjeckani petrusin i česan
  5. Rižu kuhati posebno. Pred kraj kuhanja ocijeđenbu rižu pomiješaj sa lignjama i kuhati 1 – 2 min.

Slani gruj s patatama

Ribu stavit u hladnu vodu i ostavit preko noći.

Isjeći gruja na komade. U zdjelu s maslinovim uljem prepržit luk. Na to dodati red ribe , red patata, slagati dok se posuda ne popuni. Sve preliti vodom. Kad prokuha dodati petrusin, papar i pasirane pomadore iz konserve. Kuhati 20 – 30 min.


Suha tabinja na bakalar

Sastojci:

1 kg tabinje

5 velikih patata

Šaka petrusinmena

1 glavica češnjaka

2 dl maslinova ulja

Sol, papar

2 lista lovora

Priprema:

Tabinje močit u vodi 2 – 3 h

Oprati je i staviti u lonac. Dodati papar u zrnu, lovorov list i zaliti hladnom vodom.

Kuha se 15 min. Izvade se iz vode i očisti od kosti. Patate posebno skuhati u kori, oguliti i isjeći na tanke fete. U posebnom loncu zapržiti češnjak, petrusinmen i sa tim preliti tabinju i patate. Sve dobro izmiješati i popapriti. Na kraju zaliti maslinovim uljem.


Sušena hobotnica s jajima

Osušit hobotnicu dva dana na dimu u kominu.

Osušenu hobotnicu izrezat na kolutiće

1 glavicu luka isjeckat i dinstat na maslinovu ulju, u to dodati izrezanu hobotnicu i sve skupa prodinstat. Izbatit jaja i prelit po hobotnici.


Zelena menestra

Mljetski pršut

Kaštradina (suho kozje meso<)

Panceta

Suhe nogice i glava od praca

Zeleni kupus (raštika)

Ako ima, glavati kupus

Patate

Maslinovo ulje

Cvijet morske soli