Gdje se nalazi NP “Mljet”?

Nacionalni park Mljet je smješten na sjeverozapadnom dijelu otoka Mljeta, najjužnijeg otoka dalmatinske obale. Udaljen je 15 NM od Dubrovnika, a 12 NM od otoka Korčule.

Radno vrijeme parka?

Nacionalni park je otvoren za posjetitelje svaki dan od 8-20h.

Kako doći do otočića Sv. Marije?

Do otočića Sv. Marije se može doći brodicom Nacionalnog parka koja vozi svakih sat vremena sa Malog mosta i Pristaništa. Na otočić možete doći i kanuom ili kajakom koji se mogu iznajmiti na Malom mostu.

Mogu li brodom u Jezera?

Plovilima je strogo zabranjen ulaz u Solinski kanal te Veliko i Malo jezero, osim onih koji su u vlasništvu stanovnika tog područja.

Pješačke staze?

U Nacionalnom parku postoji velik broj pješačkih staza. Zbog vlastite sigurnosti preporučuje se kretanje strogo samo obilježenim pješačkim stazama!

Biciklističke staze?

U Nacionalnom parku postoje asfaltne i makadamske biciklističke staze različitih karakteristika i nivoa.

Rekreacijski sadržaji?

U Nacionalnom parku postoje pješačke i biciklističke staze. Na Malom mostu se mogu iznajmiti kanui, kajaci i bicikle. U Pomeni postoji ronilački klub, a kraj hotela se mogu uz bicikle iznajmiti automobili i motorbicikli i daske za jedrenje. Oko Velikog i Malog jezera postoji staza koja je idealna za trčanje.

Loženje vatre na otvorenom?

Loženje bilo kakve vatre na otvorenom je strogo zabranjeno, kako unutar tako i van granica Nacionalnog parka. Tijekom ljetnih mjeseci izostanak kiše u razdoblju od 2 do 3 mjeseca povećava opasnost od požara, pa se tome i sama Ustanova NP “Mljet” prilagođava uvodeći 24-satno protupožarno dežurstvo koje traje od svibnja do listopada.

Ribolov u NP-u?

Ribolov je dopušten isključivo izvan temeljnog fenomena, tj. Malog i Velikog jezera i Solinskog kanala, i to samo na povraz uz Dozvolu za ribolov koju je neophodno ishodovati prethodno u Upravi NP-a na Pristaništu. Pravilnik o unutarnjem redu u NP Mljet, NN 76/00 sadrži sve detalje o tome.

Prosječna temperatura Jezera?

Temperatura Malog jezera ljeti je od 26 do 29°C stupnjeva (dosežući ponekad čak i 31°C), a zimi oko 5°C. Temperatura Velikog jezera se kreće od 24 do 26°C stupnjeva (maksimalno 30°C).

Postoje li plaže?

U Nacionalnom parku postoje šljunčane plaže na Malom mostu i u Polačama, a ispred hotela “Odisej” plaža je betonska. U ostalim dijelovima Nacionalnog parka plaže su stjenovite. Djeci je najprikladnije za kupanje na plaži kod Malog mosta. Ostala mjesta su na Velikom Jezeru: uvala Vrbovačka i Kapela, te plaža u Polačama.

Ronilački centar?

U NP-u postoji ronilački klub koji radi u sklopu Hotela “Odisej” tijekom turističke sezone. Detalji se mogu saznati direktno kontaktirajući hotel “Odisej”: www.hotelodisej.hr

Iznajmljivanje bicikla?

Bicikli se mogu iznajmiti na tri lokacije u Nacionalnom parku i to: u Pomeni, na Malom jezeru i Vrbovici, iznad Velikog jezera. Na Malom jezeru se mogu iznajmiti i kanui i kajaci, a u Pomeni automobili i skuteri.

Ambulanta?

Na otoku Mljetu postoje dvije ambulante opće prakse, jedna u Goveđarima unutar NP-a, druga u Babinom Polju. Tijekom turističke sezone, zbog većeg broja posjetitelja, imamo i trećeg liječnika. U sklopu ambulante u Goveđarima postoji i zubna ambulanta, u Babinom Polju je i ljekarna.