Gdje se nalazi NP “Mljet”?

Nacionalni park Mljet je smješten na sjeverozapadnom dijelu otoka Mljeta, najjužnijeg otoka dalmatinske obale. Udaljen je 15 NM od Dubrovnika, a 12 NM od otoka Korčule.

Radno vrijeme parka?

Nacionalni park Mljet se otvara za posjetitelje vikendima u ožujku i sezona traje do kraja listopada. Tijekom zimskih mjeseci NP Mljet je zatvoren za posjetitelje. Molimo da pratite obavijesti na službenoj stranici Ustanove!

Kako doći do otočića Sv. Marije?

Do otoka Sv. Marije se može doći brodicom Nacionalnog parka koja vozi svakih sat vremena sa Malog mosta i Pristaništa. Na otok možete doći i kanuom ili kajakom koji se mogu iznajmiti na Malom mostu.

Mogu li brodom u Jezera?

Plovilima je strogo zabranjen ulaz u Solinski kanal te Veliko i Malo jezero, osim onih koji su u vlasništvu stanovnika tog područja.

Pješačke staze?

U Nacionalnom parku postoji velik broj pješačkih staza. Zbog vlastite sigurnosti preporučuje se kretanje strogo samo obilježenim pješačkim stazama!

Biciklističke staze?

U Nacionalnom parku postoje asfaltne i makadamske biciklističke staze različitih karakteristika i nivoa.

Rekreacijski sadržaji?

U Nacionalnom parku postoje pješačke i biciklističke staze. Na Malom mostu se mogu iznajmiti kanui, kajaci i bicikle. U Pomeni postoji ronilački klub, a kraj hotela se mogu uz bicikle iznajmiti automobili i motorbicikli i daske za jedrenje. Oko Velikog i Malog jezera postoji staza koja je idealna za trčanje.

Loženje vatre na otvorenom?

Loženje bilo kakve vatre na otvorenom je strogo zabranjeno, kako unutar tako i van granica Nacionalnog parka. Tijekom ljetnih mjeseci izostanak kiše u razdoblju od 2 do 3 mjeseca povećava opasnost od požara, pa se tome i sama Ustanova NP “Mljet” prilagođava uvodeći 24-satno protupožarno dežurstvo koje traje od svibnja do listopada.

Ribolov u NP-u?

Ribolov je dopušten isključivo izvan temeljnog fenomena, tj. Malog i Velikog jezera i Solinskog kanala, i to samo na povraz uz Dozvolu za ribolov koju je neophodno ishodovati prethodno u Upravi NP-a na Pristaništu. Pravilnik o unutarnjem redu u NP Mljet, NN 76/00 sadrži sve detalje o tome.

Prosječna temperatura Jezera?

Temperatura Malog jezera ljeti je od 26 do 29°C stupnjeva (dosežući ponekad čak i 31°C), a zimi oko 5°C. Temperatura Velikog jezera se kreće od 24 do 26°C stupnjeva (maksimalno 30°C).

Postoje li plaže?

U Nacionalnom parku postoje šljunčane plaže na Malom mostu i u Polačama, a ispred hotela “Odisej” plaža je betonska. U ostalim dijelovima Nacionalnog parka plaže su stjenovite. Djeci je najprikladnije za kupanje na plaži kod Malog mosta. Ostala mjesta su na Velikom Jezeru: uvala Vrbovačka i Kapela, te plaža u Polačama.

Ronilački centar?

U NP-u postoji ronilački klub koji radi u sklopu Hotela “Odisej” tijekom turističke sezone. Detalji se mogu saznati direktno kontaktirajući hotel “Odisej”: www.hotelodisej.hr

Iznajmljivanje bicikla?

Bicikli se mogu iznajmiti na tri lokacije u Nacionalnom parku i to: u Pomeni, na Malom jezeru i Vrbovici, iznad Velikog jezera. Na Malom jezeru se mogu iznajmiti i kanui i kajaci, a u Pomeni automobili i skuteri.

Ambulanta?

Na otoku Mljetu postoje dvije ambulante opće prakse, jedna u Goveđarima unutar NP-a, druga u Babinom Polju. Tijekom turističke sezone, zbog većeg broja posjetitelja, imamo i trećeg liječnika. U sklopu ambulante u Goveđarima postoji i zubna ambulanta, u Babinom Polju je i ljekarna.