• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

12.11. – 16.11.2019. u Nacionalnom parku Chitwan, Nepal, u organizaciji Svjetske rendžerske federacije ( IRF) održan je IX. Svjetski kongres rendžera.

 

Ovo je prvi puta da se kongres rendžera održao u jednoj azijskoj zemlji a ujedno je bio i najveći kongres ikad, sa preko 550 sudionika iz vise od 70 država cijelog svijeta.

 

Kongresu su prisustvovali i čuvari Nacionalnog parka Mljet, Ivan Dabelić i Ilija Stražičić koji su uz kolegu Branka Štivića iz parka Maksimir bili jedini predstavnici iz Republike Hrvatske.

 

Kongres je otvoren paradom nacija i svečanim podizanjem zastave svjetske rendžerske federacije a nastavio se cjelodnevnim programima koji su uključivali predavanja i primjere dobre prakse u obavljanu poslova zaštite prirode koje bi bilo nemoguće obaviti na zadovoljavajući način bez ljudi na terenu, tj. samih rendžera, koji nažalost više puta tako i riskiraju svoje živote, prije svega u Africi i Južnoj Americi, pa je ovo bila prava prilika da ih se još jednom sjetimo svih i odamo im počast.

 

Prisustvovanje kongresu ovakve prigode je uistinu bila jedinstvena prilika za upoznavanje kolega iz cijeloga svijeta kao i upoznavanje kolega iz zemlje domaćina, Nepala, koji su upravo svojim naporima u očuvanju ugroženih životinjskih vrsta kao sto su nosorog, bengalski tigar, slon, aligator i mnoge druge vrste pravi primjer i u svjetskim razmjerima u što smo se mogli i sami uvjeriti u rano jutarnjim safarijima kroz džunglu i vožnjom tradicionalnim kanuima kroz Nacionalni park Chitwan.

 

Slijedeći kongres bi se trebao održati 2022. godine, a zemlja domaćin će biti izabrana između Portugala i Perua, veselimo se već!