• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Nacionalni park Mljet, naše prvo morsko zaštićeno područje na Sredozemlju danas slavi svoj 58. rođendan!

 

Osnovan na današnji dan 1960. godine, NP Mljet postaje meta brojnih posjetitelja željnih iskonske i čiste prirode bogate životom i kulturom te ovu godinu zaključuje kao rekordnu po broju posjetitelja. Ova godina je značajna i zbog dolaska prvog od tri električna katamarana za prijevoz posjetitelja po Velikom jezeru te potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA vrijedan 36.618.480,26 kuna. Tim sredstvima će se poboljšati i unaprijediti posjetiteljska infrastrukturu, obogatiti kvaliteta i brojnost turističkih, edukativnih i rekreativnih sadržaja parka.

 

Proslava rođendana NP Mljet započela je već 22. listopada otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom „Otok Mljet, pličina Sveti Pavao / Brodolom s teretom izničke keramike“ u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Osim izložbe, u periodu od 24. do 31. listopada održali su se i Dani otvorenih vrata te prigodan program posjete NP Mljet za putnike posljednjeg katamarana Krilo Star u 2018. godini. Slavlje se nastavlja i kroz studeni kada se na otoku Mljet otvara i izložba o kulturnoj baštini NP Mljet, a sve povodom Međunarodne godine kulturne baštine.

Ova godina je ujedno i Međunarodna godina koraljnih grebena, a najveći koraljni greben u Sredozemnom moru je svoj dom pronašao u NP Mljet te se stoga 30. studenog u Akvariju u Puli radi prikaz staništa busenastog koralja