• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Pozivamo vas na književnu večer u Galeriji Stara skula u Goveđarima na adresi Goveđari 14, koja će se održati u ponedjeljak, 12.8. u 20:30 sati, a na kojoj će se predstaviti sudionici projekta književne razmjene Odisejevo utočište – Ulysses Shelter pjesnici Aljaž Koprivnikar (SLO) i Antej Jelenić (HR). Razgovor s gostima moderirat će voditelj projekta Odisejevo utočište Ivan Sršen, izvršni urednik izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba. Projekt Odisejevo utočište – Ulysses Shelter mreža je književnih rezidencija u kojoj sudjeluju Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane, izdavačka kuća Thraka iz Larisse u Grčkoj i Sandorf koju podržavaju program Europske unije Creative Europe, Ministarstvo kulture RH i Dubrovačko-neretvanska županija. Program književne rezidencije u Pomeni, na lokalitetu Kulijer, ostvarena je uz svesrdnu pomoć Nacionalnog parka Mljet i Općine Mljet.

 

O gostima:

 

Antej Jelenić, rođen 1983. u Splitu, u rodnom gradu završava opću gimnaziju i fakultet elektrotehnike. Poeziju i kratke priče objavljivao je u Zarezu, Vijencu, Knjigomatu, Re-u te zbornicima Reč u prostoru i Bez vrata bez kucanja. Posljednjih sedam godina izlaže na dugogodišnjoj manifestaciji suvremene umjetnosti Adria Art Annale. Sudjeluje u projektu Mreža solidarnosti s kojim gostuje na brojnim međunarodnim događanjima. Dokumentarnim filmom Mreža solidarnosti 2014. osvaja prvu nagradu na Vukovarskom filmskom festivalu. Do sada je imao jednu samostalnu izložbu u Salonu Galić, 2013. u Splitu, a sudjelovao je još i na dvjema manifestacijama NUS (Neafirmirana umjetnička scena). Piše polemičke/kritičke eseje za h-alter i Zarez.

 

 

Aljaž Koprivnikar, rođen 1987, pjesnik je i književni kritičar. Pjesme su mu objavljivane u slovenskim i međunarodnim književnim časopisima i antologijama te su prevedene na hrvatski, češki, njemački, grčki, engleski i srpski. Trenutno živi u nekoliko gradova: Ljubljani, Berlinu, Pragu i Lisabonu. U prvi se vraća suorganizirati međunarodni simpozij književnih kritičara Umetnost kritike, u drugom zajedno sa Slovenskim kulturnim centrom priprema Antologiju mlade slovenske književnosti u njemačkom prijevodu; u trećem kao programski direktor vodi Međunarodni književni festival Microfestival, dok u posljednjem predaje slovensku književnost na Faculdade de Letras Lisboa.