• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Pozivamo vas na književnu večer u Galeriji Stara skula u Goveđarima na adresi Goveđari 14, koja će se održati u srijedu, 24.7. u 20:30 sati, a na kojoj će se predstaviti sudionici projekta književne razmjene Odisejevo utočište – Ulysses Shelter pjesnici Denis Škofič (SLO) i Goran Čolakhodžić (HR) i posebna gošća, spisateljica Vesna Marić (UK). Razgovor s gostima moderirat će voditelj projekta Odisejevo utočište Ivan Sršen, izvršni urednik izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba. Projekt Odisejevo utočište – Ulysses Shelter mreža je književnih rezidencija u kojoj sudjeluju Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane, izdavačka kuća Thraka iz Larisse u Grčkoj i Sandorf koju podržavaju program Europske unije Creative Europe, Ministarstvo kulture RH i Dubrovačko-neretvanska županija. Program književne rezidencije u Pomeni, na lokalitetu Kulijer, ostvarena je uz svesrdnu pomoć Nacionalnog parka Mljet I Općine Mljet.

 

O gostima:

 

Goran Čolakhodžić rođen je 1990. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao anglistiku i rumunjski jezik i književnost. Prevodi prozu i poeziju. Godine 2015. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike za rukopis Na kraju taj vrt, a 2017. međunarodnu nagradu Mostovi Struge za istu knjigu. Nagrada SFera za najbolju književnu minijaturu spekulativne/SF tematike objavljenu u prethodnoj godini dodijeljena mu je 2018. Pjesme objavio na većem broju književnih portala iz Hrvatske i regije te u časopisima, uvršten je u dvije antologije. Živi u Zagrebu.

Objavio: Na kraju taj vrt (poezija, 2015) I Pred gradom su kosci (2018).

 

Denis Škofič, rođen 1985, slovenski je pjesnik, pisac i književni kritičar. Na Filozofskom fakultetu u Mariboru diplomirao je slovenski jezik i književnost. Uređivao je studentski časopis Liter jezika, a objavljuje u raznim književnim časopisima te drugim tiskanim i elektronskim medijima. Godine 2017. uvršten je u monografiju Portreti suvremene slovenske literature (1996-2016). Godine 2013. objavio je pjesnički prvijenac Šetač ptica, koji je bio nominiran za Jenkovu nagradu. Početkom 2018. objavio je drugu zbirku pjesama Uzimanje, koja je dospjela u širi izbor Jenkove nagrade. Živi i stvara u Dolnjoj Bistrici u Prekmurju.


Vesna Marić je rođena u Mostaru 1976. U svojoj autobiografskoj knjizi Bluebird opisuje kako je zbog rata napustila Bosnu i Hercegovinu s mnoštvom izbjeglica kad joj je bilo šesnaest i zatim otputovala u Veliku Britaniju, gdje je nastavila živjeti. Na Visokoj školi za slavenske i istočnoeuropske studije University Collegea u Londonu studirala je češku književnost. Radila je za BBC World Service, a trenutno piše vodiče za Lonely Planet i povremeno objavljuje u raznim časopisima kao što su Time Out ili BBC Online. Odlomak iz knjige Bluebird osvojio je Decibel Penguin Prize za nove autore 2007. Živi u Madridu i dovršava svoj prvi roman.