• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U Nacionalnom parku Mljet ovog je petka održana vježba gašenja šumskog požara u kojoj su sudjelovala 32 operativna vatrogasaca DVD Montokuc i DVD Mljet.

Odaziv na intervenciju, kako brojčano tako i u vremenski kratkom razdoblju, još jednom je pokazao veliku ozbiljnost i motiviranost mljetskih vatrogasaca. Naročito zbog toga jer je vježba bila koncipirana na način da lokacija ‘požara’ vatrogascima namjerno nije bila otkrivena sve do trenutka poziva, u 7:30 ujutro. Vatrogasnim vozilima se pristupilo na najbližu moguću lokaciju, a proboj kroz gustu šumu i teško prohodan teren do linije ‘požara’ se obavio ručno, uz istovremeno postavljanje više stotina metara cijevne pruge.

Vjerna simulacija gašenja šumskog požara na području NP Mljet rezultat je stoljetnog iskustva gašenja šumskih požara na otoku Mljetu. Ona je također nastavak kontinuiranih napora Općine Mljet, Nacionalnog parka Mljet i Dubrovačko-neretvanske županije na poboljšanju vatrogasne spremnosti. Šumski požari na našem najzelenijem otoku predstavljaju jednu od najvećih ugroza, ne samo za prirodu već i za stanovništvo te za njihovu imovinu, i pristupa im se s velikom ozbiljnošću.

 

Tekst: DULIST