Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ i izdavačka kuća Sandorf su se predstavili na Sajmu knjiga “London Book Fair” u Londonu koji se održao od 12. do 14.3.2024. godine.

Londonski sajam knjiga je jedan od najvećih sajmova knjiga, a ujedno je mjesto gdje se globalna izdavačka zajednica ujedinjuje kako bi razvila odnose, stekla uvide i definirala budućnost kreativnog sadržaja. Od izdavača, posrednika, stručnjaka za autorska prava, naručitelja i globalnih vlasnika licenci – cijela izdavačka industrija zastupljena je na LBF-u.

Sandorf i Nacionalni park Mljet imaju dugogodišnju suradnju na dva projekta. Prvi je ‘Odisejevo utočište – Ulysses’ Shelter’, projekt rezidencija za perspektivne pisce koji se, između ostaloga, odvija na otoku Mljetu, a drugi je Međunarodna pjesnička knjižnica u Babinom Polju koje su predstavili na ovom sajmu.

Prije šest godina, točnije 2018. godine, Sandorf je pokrenuo međunarodnu mrežu književnih rezidencija ‘Ulysses’ Shelter – Odisejevo utočište’, koja se s prvotna tri partnera do danas proširila na mrežu od osam partnera u osam europskih zemalja (Grčka, Slovenija, Češka, Srbija, Španjolska, Malta, Velika Britanija i Hrvatska), a Sandorfovu rezidenciju omogućio je Nacionalni park Mljet osiguravši prostor za boravak onih koji su od ponuđenih rezidencijalnih lokacija odabrali doći na Mljet te pruživši logističku pomoć oko drugih potreba rezidenata za vrijeme njihovog boravka na otoku. Dosad je cijeli projekt ‘Ulysses’ Shelter’ ugostio sedamdesetak pretežno mlađih, perspektivnih pisaca, pjesnika i prevoditelja iz cijele Europe, a na Mljetu je gostovalo dvadesetak autora, redom oduševljenih prirodom, gostoprimstvom, sjajnim uvjetima za rad i jedinstvenom atmosferom otoka. Ova jedinstvena suradnja izdavačke kuće i javne ustanove poput nacionalnog parka pokazala je da književnost i očuvanje prirode pripadaju zajedničkoj domeni te naglasila potrebu za razvojem svijesti o okolišu, povezivanjem različitih sfera javnog interesa i stvaranjem novih kreativnih prostora. Gosti Londonskog sajma knjiga, koji nije otvoren za javnost, već samo za poslovne posjetitelje, odlično su reagirali na zajednički nastup Sandorfa i JUNP-a Mljet te su se mnogi upoznali s našim zajedničkim književnim projektima, ali i s hrvatskom književnošću u prijevodu na engleski jezik, kao i s vrijednošću prirodne i kulturne baštine otoka Mljeta.

U sklopu rezidencijalnog projekta ‘Ulysses’ Shelter’ pokrenuta je i Međunarodna pjesnička knjižnica, jedinstven projekt izgradnje knjižnične zbirke koja će sadržavati knjige poezije i o poeziji na svim svjetskim jezicima te na taj način povezati Mljet s cijelim svijetom putem poezije i književnosti. Međunarodna pjesnička knjižnica smještena je u prostoru jedine knjižnice na Mljetu, Male otočke biblioteke u Babinom Polju, koja nam se također pridružila u realizaciji ove ideje. Na sajmu knjiga u Londonu, Sandorf i JUNP Mljet službeno su otvorili poziv za donacije knjiga Međunarodnoj pjesničkoj knjižnici, a upućen je kako svim svjetskim izdavačima poezije, tako i knjižnicama i drugim kulturnim institucijama. Međunarodnu pjesničku knjižnicu u Babinom Polju na Mljetu službeno je u studenom prošle godine otvorila američka književnica Susan Orlean, čiju je svjetski popularnu ‘Knjigu o knjižnici’ i hrvatska publika odlično prihvatila. Pored Orlean, u savjetodavnom odboru Međunarodne pjesničke knjižnice nalaze se njemačka književnica Anne Weber, američki izdavač Dan Simon, češko-britanska urednica i prevoditeljica Alexandra Büchler, voditelj ostavštine Roberta Gravesa, William Graves, američko-hrvatska pjesnikinja i prevoditeljica Andrea Jurjević te američki pjesnik, izdavač i urednik Matvei Yankelevich.