Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom povodom 61. rođendana NP Mljet otvorila je mobilnu izložbu  „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“, autora dr. sc. Draška Holcera. Izložba je nastala u okviru muzejskog europskog projekta  LIFE Euroturtles o istraživanju i zaštiti morskih kornjača: „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije-Life Euroturtles“.

Radi se o projektu istraživanja i zaštite morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U projektu sudjeluju partneri iz šest mediteranskih zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte. Uz Hrvatski prirodoslovni muzej partner iz Hrvatske je Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora. Sam projekt istraživanja i zaštite sredozemnih vrsta morskih kornjača započeo je 2016., a završava ove 2021. godine. Više o projektu saznajte na www.euroturtles.eu.

Izložba sadrži niz zanimljivih fotografija i tekstova o biologiji morskih kornjača, njihovom istraživanju i aktivnostima zaštite. Uz izložbu je održana i radionica za djecu i učenike OŠ Mljet u Galeriji „Stara skula“ u petak, 12.11.2021.g. U subotu, 13.11.2021.g. izložba se seli u Dom kulture u Babinom Polju i bit će otvorena za sve posjetitelje u vremenu od 18:00 do 19:00 sati.

U četvrtak, 11.11.2021.g. održana je i terenska nastava s učenicima OŠ Mljet- Područne škole Goveđari gdje su učenici i učiteljice te djelatnici Parka obrali maslinu na obali Velikog jezera. Ubrane masline će se samljeti, a ulje pokloniti učenicima koji su sudjelovali u ovoj akciji.