Od 7. do 9. svibnja 2021. godine Nacionalni park Mljet u suradnji s Društvom za podvodne sportove Zagreb (DPS Zagreb), OŠ Mljet te ronilačkim centrom Aquatica i Geronimo je održalo projekt pod nazivom „Čistim Mljet za bolji svijet “. Cilj je otklanjanje otpada s kopnenih i morskih površina otoka Mljeta suradnjom djelatnika NP Mljet, ronioca, lokalnog stanovništva i učenika OŠ Mljet te se projekt provodi treći put na području NP Mljet. Suradnjom ronioca, nevladinih organizacija, znanstvenika i lokalnog stanovništva nastoji se dovesti podmorje unutar Nacionalnog parka Mljet u prihvatljivo stanje i podići razinu svijesti šire javnosti o važnosti zaštite morskih ekosustava.

Nacionalni park se kroz cijelu godinu suočava s problemom doplutalog otpada te se uz vlastite resurse u rješavanju ovog problema kontinuirano uključuju volonteri, ronilački klubovi i lokalna zajednica.

Morski otpad, u kojem god obliku bio, ugrožava okoliš, ekonomiju i ljudsko zdravlje na globalnoj i lokalnoj razini. Iako su prizori plaža diljem svijeta prekrivenih morskim smećem poznati javnosti, morsko dno često je znatno onečišćenije. Na svjetskoj razini više od 90% morskog otpada nije niti vidljivo ljudskom oku i nalazi se na morskom dnu u sedimentima.  

Tijekom trajanja ove akcije očišćeno je 5 lokacija. Osim ronioca, u akciju čišćenja su se uključila i djeca OŠ Mljet koja su kroz predavanje i radionicu naučili više o štetnosti svih oblika otpada za morske organizme i ljude kao krajnje korisnike.