• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U subotu 8. lipnja 2019. godine u 19 h u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić i dr. sc. Ankica Oros Sršen iz Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održale su predavanje “Istraživanje Spile nad Procjepom, paleontološkog i prapovijesnog nalazišta u NP Mljet”.

 

Ovim putem široj se javnosti ukazalo na važnost višegodišnjih istraživanja Spile nad Procjepom (Spile na Briježini) te je predstavljen kronološki slijed radova, od početka iskapanja 2010. godine do danas, tj. do prošlotjednih zadnjih istraživanja.

Kroz vrlo zanimljivu prezentaciju predstavljeni su najznačajniji paleontološki i arheološki nalazi, a objašnjavana je i geologija Spile i otoka Mljeta.

Ostaci materijalne kulture svjedoče o dugotrajnom korištenju ove špilje tijekom zadnjih 5000 godina, čime je potvrđeno da je ovo najstarije do sada poznato arheološko nalazište na Mljetu.

Pošto ima još mnogo materijala kojeg je potrebno pregledati, nadamo se novim otkrićima i novim zanimljivim predavanjima.

 

 

Foto: A. Popijač