Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” i Hrvatska gorska služba spašavanja već više godina uspješno surađuju. Od ove godine aktivirano je 24-satno dežurstvo HGSS-a na otoku Mljetu u ljetnim mjesecima, u ispostavi u nacionalnom parku. Dio je to projekta “Sigurnost u nacionalnim parkovima”, koji je prepoznat i na razini države.
Prostoriju za smještaj ispostave na Mljetu je osigurala Općina Mljet, a uređenje i opremanje je financirao HGSS, dijelom preko europskog projekta kojeg je nositelj NP Mljet. Osim toga, ispostava je od NP na korištenje dobila jedno terensko vozilo, a opremanje će biti upotpunjeno i brzim gumenim plovilom, također nabavljeno europskim novcima, suradnjom HGSS-a i NP Mljet.

Svime navedenim stekli su se uvjeti za današnji, prvi po redu, sastanak tehničke službe NP Mljet na kojem je sudjelovao i dežurni pripadnik HGSS ispostave Mljet.
Dogovoreno je da prilikom dežurstva članovi ispostave, uz ostale obveze, kontroliraju i prohodnost šumskih staza u nacionalnom parku, ukupne dužine preko 200km, i o tome svakodnevno izvještavaju tehničku službu, koja odmah može pristupiti interventnom otklanjanju nedostataka. Time će se povećati brzina reakcije žurnih službi u slučaju planinarske nezgode, požara i sl., i smanjiti vjerojatnost po život opasnih situacija, što nam je svima zajednički cilj.