Treća dodjela sadnica autohtonih sorti vinove loze održala se 19. siječnja 2024. godine u prostorijama Nacionalnog parka Mljet. Objavljenom Javnom pozivu odazavalo se 12 poljoprivrednika i OPG-ova (fizičke i pravne osobe) s otoka Mljeta, te je podjeljeno 934 sadnice autohtonih sorti (mrkuša, kuljenača i diliper).

Proizvodnja sadnog materijala je rezultat petogodišnje suradnje NP Mljet i Agronomskog fakulteta iz Zagreba, a u navedenom razdoblju su otkrivene čak 3 autohtone sorte vinove loze: mrkuša, kuljenača i diliper. Poljoprivrednicima koji uzgajaju spomenute sorte je utrostručen iznos poticaja koji se isplaćuje na godišnjoj razini od strane NP Mljet.

Nacionalni park Mljet podupire lokalno stanovništvo kao jedan od ključnih partnera u zaštiti bioraznolikosti. Bavljenje tradicionalnom poljoprivredom ključno je u spriječavanju sukcesije poljoprivrednih površina.

Mole se poljoprivrednici otoka Mljeta da prije orezivanja trsova loze sorte diliper kontaktiraju JU NP Mljet kako bi se organizirao prikup pruća u svrhu uzgajanja sadnica autohtonih sorti vinove loze otoka Mljeta.