Nacionalni park Mljet je započeo s provedbom volonterskih programa u veljači ove godine.

Stalni zaposlenici Ustanove kontinuirano obavljaju poslove vezano uz zaštitu i očuvanje NP Mljet, održavanje planinarskih i protupožarnih puteva te čišćenje doplutalog otpada. U razdoblju pripreme sezone, kada se čiste uvale i planinarske staze, pomoć volontera je dragocjena i dobrodošla.

Zainteresiranost za volontiranjem raste iz godine u godinu tako da ove godine imamo rekordnih 300 prijava na razne programe. Poštivajući sve epidemiološke mjere kroz protekla dva mjeseca imali smo 64 volontera na programu „Graditelj planinarskih putova“, a od proteklog vikenda započeli smo s programom „Čistač mljetskih uvala“. U razdoblju od kraja travnja do početka lipnja očistit će se sve skrivene uvale, prekrasne pozicije na južnoj strani otoka i Park će zasjati u punom sjaju.

Uz spomenute programe u ovoj godini u NP Mljet će se održati još četiri progama: Njegovatelj tradicijskog bilja, Istraživač mišljenja, Foto amater i Restaurator suhozida – čuvar prošlosti. Činjenica da nam se volonteri vraćaju iz sezone u sezonu govori u prilog tome da smo prepoznali njihov trud i angažman te da smo zajedno jači u borbi s izazovima s kojima se susrećemo u zaštiti prirode i unaprjeđenju NP Mljet.