• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U srijedu i četvrtak 17. i 18. travnja 2019. godine djelatnici Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, doc. dr. sc. Miroslav Benić, dr. sc. Željko Mihaljević i Angela Bradarić-Lisić bili su u radnom posjetu Nacionalnom parku Mljet.

U pratnji djelatnika Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ s više lokaliteta su prikupili uzorke raznih pridnenih morskih organizama i sedimenta kako bi utvrdili koncentracije teških metala, elemenata u tragovima i toksina.

 

Unutar programa praćenja zdravstvenog stanja periski (Pinna nobilis) zbog prijetnje u vidu parazita Haplosporidium pinnae i bakterije Mycobacterium sp. koji su doveli do masovnog pomora ovog školjkaša u Sredozemnom moru napravljen je podvodni pregled periski sa stručnim voditeljem JU „NP Mljet“ dr. sc. Aleksandrom Popijačem na više lokacija u NP Mljet te su izuzeti uzorci za daljnju laboratorijsku dijagnostiku.

 

Zbog opasnosti od širenja ovog parazita i bakterije i na naše područje potrebno je redovito pratiti stanje populacije periski. Tijekom ovog podvodnog pregleda populacije periski na području NP Mljet ronioci nisu utvrdili značajna uginuća.

 

Inače se populacija periski u mljetskom Malom jezeru smatra jednom od najgušćih u Sredozemnom moru (možda je i najgušća), a pošto je izložena značajnim promjenama u temperaturi mora i saliniteta između ljeta i zime, neki stručnjaci se nadaju da je prilagođenost takvim promjenama dovela i do potencijalne otpornosti na gore spomenute uzročnike pomora periski u velikom dijelu Sredozemlja. Analizama DNA će se provjeriti da li je populacija periski u Malom jezeru potencijalno drugačija od periski u okolnom vanjskom moru u NP Mljet, kao i u ostatku Sredozemnog mora.

 

Za one koji žele saznati nešto više:
https://medpan.org/pinna-nobilis-mass-mortality-outbreak-in-the-mediterranean-recommendations-for-mpas/

https://www.iucn.org/news/mediterranean/201805/pinna-nobilis-mass-mortality-outbreak-mediterranean-%E2%80%93-call-action-central-and-western-mediterranean-countries/