• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Uspješno su završeni i ovogodišnji volonterski programi koje su JUNP Mljet i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike razvili kroz projekt integracije u EU Natura 2000.
U sva 4 volonterska programa ukupno je sudjelovao 71 volonter. Ove godine po prvi puta u NP Mljet smo imali i međunarodne volontere iz Litve, Australije, Amerike, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Izuzetno smo ponosni na sve naše volontere koji su u suradnji sa djelatnicima svih službi NP Mljet, svojim skromnim doprinosom pridonijeli da Park ostane čist i uredan tijekom cijele godine.

 

32 volontera je ove godine sudjelovalo volonterskom programu Čistača mljetskih uvala te su očistili 15 uvala NP Mljet – Grabova, Gonoturska, Velike i male Blace, Lastovska, Goli rat, Mezoporat, Lokva, Pomeštak, Uvala Liskanje, Zaobraslo prijeslo, Uvala Bijela, Zaklopita, Lunđina, Lenga, Križica.

Uoči sezone je očišćeno Veliko i Malo jezero, te Solinski kanal. Preko 400 vreća plastike, morskog otpada, stakla i drugog otpada je uspješno odstranjeno s obala.

13 volontera u programu Istraživača mišljenja je anketiralo posjetitelje Nacionalnog parka tijekom sezone te smo saznali što ih najviše zanima u Parku te kako poboljšati kvalitetu usluge.

22 volontera u programu Graditelja planinarskih putova je čistilo markirane i nemarkirane planinarske puteve, kojih u Nacionalnom parku ima približno 200 km, koje je potrebno održavati prohodnima ne samo za posjetitelje Parka nego i zbog protupožarne zaštite.

4 volontera u programu Foto amater je fotografiralo ljepote i znamenitosti Parka te svoje fotografije ostavilo Parku na korištenje.

Svoje mišljenje o programima Parka su iskazali i sami volonteri, te posebna zahvala ide JLH Hotelu Odisej, u kojem su se naši vrijedni volonteri hranili tijekom njihovog boravka u NP Mljet po povoljnijim cijenama. Volonterski programi će se nastaviti i u sljedećoj 2019. godini, a prijaviti se mogu svi na: http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/

 

Osim volonterskih programa kroz projekt integracije, NP Mljet je organizirao i sponzorirao brojne druge volonterske akcije, kao što su zajednička akcija NP Kornati i Mljet, OŠ Mljet, Komunalno Mljet i DPS Zagreb, u kojoj je očišćeno podmorje nacionalnog parka te održana radionica u Uvali Sutmiholjska za mljetske učenike. Već tradicionalno održana je i eko-akcija u suradnji s ronilačkim centrom Aquatica, Nautilus i veteranima HRM-a i tom prigodom su očišćena podmorja kanala Solina, uvala Polače i Lastovska. U čišćenju podmorja su također sudjelovali i Društvo istraživača mora 20.000 milja iz Zadra i ronilački klub Špinut iz Splita.

Ovim putem zahvaljujemo svim volonterima koji su sudjelovali u očuvanju i poboljšanju kvalitete okoliša ovog morskog zaštićenog područja.

 

JUNP Mljet