Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” danas slavi svoj 61. rođendan!

Nacionalni park Mljet je osnovan je na današnji dan, 11. studenog 1960. godine te obuhvaća gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, otok Sv. Marije i ostaci rimske palače su samo dio znamenitosti po kojima je poznato naše najstarije morsko zaštićeno područje.

Proslava 61. rođendana NP Mljet je započela već u listopadu Danima otvorenih vrata. Istim povodom održan je i foto natječaj te će se tijekom današnjeg dana održati terenska nastava s učenicima OŠ Mljet- Područna škola Goveđari. Aktivnosti se nastavljaju 12. i 13.11. uz mobilnu izložbu  „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“,  autora dr. sc. Draška Holcera. Ista je nastala u okviru muzejskog europskog projekta  LIFE Euroturtles o istraživanju i zaštiti morskih kornjača: „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije-Life Euroturtles“.

Izložba sadrži niz zanimljivih fotografija i tekstova o biologiji morskih kornjača, njihovom istraživanju i aktivnostima zaštite. Uz izložbu će se organizirati i radionice za djecu i učenike OŠ Mljet. Izložba će se održati u Galeriji „Stara skula“ u petak, 12.11.2021.g. u vremenu od 11.30 do 12:30 sati te u subotu, 13.11.2021.g. u Domu kulture u Babinom Polju u vremenu od 18:00 do 19:00 sati.