Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” i Agronomski fakultet iz Zagreba organiziraju Četvrto ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića. Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani mljetski proizvođači vina, rakija i likera da donesu svoje uzorke za ocjenjivanje koje će se održati 15. ožujka 2024. u Domu kulture u Zabrežju, Babino Polje.

Uzorci vina i jakih alkoholnih pića se mogu predati najkasnije do 13. ožujka 2024. godine u zgradi Uprave Nacionalnog parka Mljet na adresi Pristanište 2 radnim danom od 7 do 15 sati. Uz predaju uzoraka bit će potrebno ispuniti prijavu za ocjenjivanje.

Ocjenjivanje će se vršiti od strane ocjenjivačkog tima u sastavu:

Ivanka Čelar, dugogodišnja voditeljica ispostave Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u Janjini

Frano Vlašić, upravitelj zadruge PZ Stoviš iz Stona

Frano Mihlinić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede

Domagoj Ivan Žeravica iz Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku

Aleksandar Brodski s Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Marko Karoglan, predsjednik ocjenjivačkog tima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Uzorci vina će se zaprimati isključivo u staklenoj ambalaži, i to u boci od jedne litre ili od 0,75 litara (po želji vinogradara), a potrebno je donijeti dvije boce istog uzorka. Kod rakija i likera dozvoljena je drugačija ambalaža. Etiketa proizvođača je dopuštena, međutim, kako bi se ispoštovalo načelo anonimnosti, svi uzorci bit će zaprimljeni pod brojem, a komisiji za ocjenjivanje vino će biti točeno iz boce omotane neprozirnim ubrusom.

Nakon ocjenjivanja vina i likera, navečer u 18.30h bit će održana radionica za vinogradare te prigodni domjenak. Pozivamo sve da nam se pridruže na radionici i domjenku!