• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Nacionalni park Mljet, naše prvo morsko zaštićeno područje danas slavi svoj 59. rođendan!

 

Osnovan je na današnji dan 11. studenog 1960. godine, a njegovom posebnom statusu zaštite uvelike je pridonio naš istaknuti znanstvenik i akademik Branimir Gušić.
Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te važan geomorfološki i oceanografski fenomen.

 

Cijela površina Parka iznimno je bogata životom, a o važnosti njegove zaštite svjedoče i brojne endemske i ugrožene vrste. NP Mljet obiluje brojnim arheološkim nalazištima i nasljeđu predaka kojim odišu stara otočna naselja, a najpoznatiji kulturno-povijesni spomenici su ostaci rimske palače u Polačama te benediktinski samostan smješten na jednoj od najljepših lokacija na ovim prostorima, otočiću Sv. Marije u Velikom jezeru.

 

Proslava 59. rođendana NP Mljet je započela već u listopadu Mljet Outdoor Festivalom i Danom otvorenih vrata te predstavljanjem mljetskih autohtonih sorti vinove loze I otvaranjem izložbe o mljetskim špiljama i jamama. Za nastavak obilježavanja rođendana Parka je planirano otvaranje izložbe fotografija podmorja otoka Mljeta i predavanje pod nazivom „Tajne podmorja otoka Mljeta“ u Knjižnici S. S. Kranjčevića u Zagrebu u ponedjeljak 25.11. u 18.30 h.