• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U četvrtak i petak, 11. i 12. travnja 2019. godine održane su besplatne jednodnevne radionice za turističke vodiče u Nacionalnom parku Mljet.

 

NP Mljet kao najstarije morsko zaštićeno područje prepoznat je kao atraktivna destinacija za brojne posjetitelje. Kako bi doživljaj Parka bio potpuniji, a informacije koje posjetitelji prime sveobuhvatne i aktualne, preko 150 vodiča sudjelovalo je na dvije jednodnevne edukacije u organizaciji Javne ustanove “Nacionalni park Mljet”. Edukacija je obuhvaćala prezentacijski dio u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima te vođeni obilazak u trajanju od 2 sata.

 

Turističkim vodičima su kroz prezentacije predstavljene prirodna, kulturna i tradicijska baština kao i pravila ponašanja u zaštićenom području te politiku poslovanja s agencijama. Dobrodošlicu u ime Ustanove i prezentaciju turističke službe održala je Diana Dabelić, voditeljica Odjeljka turizma i promidžbe, dok je pravila ponašanja predstavio glavni čuvar prirode Ilija Stražičić. Ispred Stručne službe vodičima se obratio i stručni voditelj Ustanove, Aleksandar Popijač, dok je viši stručni savjetnik biolog-ekolog Osvin Pečar predstavio prirodnu i kulturnu baštinu NP Mljet. Predstavljeni su rezultati provedenih projekata i projekti u tijeku te najavljeni za budućnost, sve s ciljem očuvanja prirode i okoliša te unaprjeđenja posjetiteljske infrastrukture.

 

Nakon prezentacija je slijedio obilazak Parka uz pratnju vodiča Ustanove, Lucije Radulj i višeg stručnog savjetnika biologa-ekologa, Jakova Nodila. Obilazak je započeo iz Pomene šetnicom kroz šumu do Malog jezera pa duž obale jezera do Malog mosta, odnosno spoja s Velikim jezerom, gdje je sudionike čekao prvi električni katamaran u NP Mljet, „Niko Nodilo“.

S brojnim zanimljivostima o povijesti i djelovanju benediktinaca na otoku Mljetu te posebno na otoku Sv. Marija sudionike edukacije je upoznao predstavnik Dubrovačke Biskupije, gospodin Igor Trogrlić.

 

Sudionici edukacije bili su iznimno zadovoljni prezentacijama i vođenim obilaskom temeljnim fenomenom Parka, kroz koje su stekli nova saznanja o ovom zaštićenom području. Najavljena je i dvodnevna radionica za vodiče po završetku projekta „Odise(j)a Mediterranea“, sufinanciranog iz fondova EU, na kojoj će se predstaviti rezultati projekta te katalog usluga s nadopunjenom ponudom Parka.