U srijedu 9.2.2022. godine na otoku Mljetu u Galeriji Stara skula u Goveđarima održana je prezentaciju dosadašnjih rezultata projekta INHERIT. Uz organizatora, Ministarstvo turizma i sporta RH sudjelovali su i predstavnici Javne ustanove “Nacionalni park Mljet”, Općine Mljet, Komunalno Mljet, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije, Hotela Odisej te predstavnici lokalnih obrta, iznajmljivača, opgova i udruga. U sklopu prezentacije organiziran je i obilazak NP Mljet.

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” se prijavila za dobivanje oznake INHERITURA područja s ciljem usvajanja INHERIT pristupa i uspostave područja INHERITURA za pružanje značajnih koristi lokalnoj zajednici i njenim dionicima. Ove pogodnosti odražavaju temeljni princip koji stoji iza INHERIT pristupa, a to je skladan suživot povećane zaštite okoliša i povećanja prihoda od turizma, kao rezultat valorizacije prirodnih i kulturnih znamenitosti.

INHERITURA područje je područje unutar regije na razini NUTS 3 koje ima obalu ili više od polovice stanovništva koje živi manje od 50 km od mora. Područja su to koja karakterizira velika biološka raznolikost, a uključuju neke od najbogatijih prirodnih ekosustava na zemlji. “INHERITURA” je oznaka za priobalno područje od turističkog interesa i bogate prirodne baštine na Mediteranu, koja prirodnu baštinu koristi kao turističku imovinu uz primjenu mjera zaštite okoliša.

Ministarstvo turizma i sporta RH je projektni partner na projektu INHERIT koji se temelji na sudjelovanju i zajedničkom radu više od desetak zemalja s područja Mediterana. Svrha projekta je poboljšanje strateške javne politike i mjera zaštite koje se bave negativnim učincima intenzivnih turističkih tokova na programskom području MEDITERANA (MED), uspostava MED INHERITURA područja koja predstavljaju područja u kojima ljudske djelatnosti koegzistiraju s prirodnom baštinom te jačanje tematskih turističkih ruta na tim područjima (npr. na udaljenim otocima, povijesnim lokalitetima, itd).