U petak 15. ožujka 2024. u Babinom Polju, održano je četvrto ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića. Ocjenjivanje je održano u okviru suradnje Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je krajnji cilj revitalizacija vinogradarsko-vinarske proizvodnje na otoku Mljetu i poticanje gospodarske eksploatacije mljetskih autohtonih sorata vinove loze – Kuljenače, Mrkuše, Kuča mljetskog i Dilipera.

Organizatori su prikupili ukupno 35 uzoraka, od čega 11 vina (6 bijelih, 1 ružičasto i 4 crna), te 24 uzorka jakih alkoholnih pića. Ocjenjivanje je provela ocjenjivačka komisija u sastavu Ivanka Čelar, Frano Vlašić, Aleksandar Brodski, Frano Mihlinić i Domagoj Ivan Žeravica, redom diplomirani inženjeri agronomije i certificirani degustatori. Rad komisije nadzirao je predsjednik prof.dr.sc. Marko Karoglan. Prethodno su određeni i bodovni pragovi za odličja kako slijedi: 82-100 bodova – zlatna medalja, 76 – 81 bod – srebrna medalja, 70 – 75 bodova – brončana medalja, 60 – 69 bod – priznanje za sudjelovanje, <60 bodova – odbacivanje uzorka.

Šampion izložbe je bijela mješavina Rukatca i Kuljenače, berbe 2023. proizvođača Roberta Mioča iz Babinog Polja, koja je ocijenjena s 84 boda. Najbolje ocijenjeno crno vino je mješavina Plavke i Plavca malog također Roberta Mioča, koja je ocijenjena s 82 boda.

U kategoriji jakih alkoholnih pića titulom šampiona okitio se liker od rogača, vlasnika Maria Matane iz Rope, koji je ocijenjen s 85 bodova. S obzirom na pet pristiglih uzoraka, organizatori su i ove godine odlučili dodijeliti posebnu nagradu za šampiona u kategoriji “Liker od mirte (mrče)”. Nagradu za najbolji liker od mrče dobio je proizvođač Petar Palunčić iz Babinog Polja, s 83 boda.

Općeniti zaključak je da je loša vinogradarska godina uzela danak, kako po broju prikupljenih uzoraka tako i po prezentiranoj kvaliteti. Berba 2023. zasigurno ne može biti relevantan pokazatelj kvalitete, te se nadamo da će sljedeće godine rezultati biti puno bolji.

Svečanost dodjele diploma svim natjecateljima bit će upriličena u sklopu manifestacije „Sajam domaćih proizvoda otoka Mljeta“. Čestitke i veliko hvala organizatorima na trudu i vrlo dobroj organizaciji koja je pratila događaj. A svim proizvođačima koji su nam povjerili ocjenjivanje svojih proizvoda čestitamo na postignutim rezultatima.

Rezultati ocjenjivanja vina: