Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove su godine organizirali edukativno kušanje vina, destilata i likera. Kušanje se održalo u subotu 26. studenog u prostorijama Doma kulture u Babinom Polju.

Pristigla su 23 uzorka vina te 9 uzoraka jakih alkoholnih pića. Stručnjaci s Agronomskog fakulteta Aleksandar Brodski i Marko Karoglan istaknuli su veliko zadovoljstvo kvalitetom pristiglih proizvoda, poglavito u vidu gotovo potpunog izostanka octikavosti i oksidacije u vinima, što je prošlih godina bio čest slučaj.

Po završetku kušanja održana je kratka prezentacija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta “Gospodarska evaluacija autohtonih sorata vinove loze otoka Mljeta s ciljem njihove revitalizacije” za godinu koja je na izmaku. Za istaknuti je da je utvrđena vjerojatna autohtonost sorte ‘Kuč mljetski’, a jedan uzorak crne stolne sorte vinove loze nepoznatog je DNA profila. Ponovljenim genetskim istraživanjem postalo je sasvim izvjesno da je sorta ‘Bunda’ isto što i sorta ‘Kuč’ odnosno ‘Trbljan bijeli’. Istraživanja se nastavljaju i u sljedećoj godini.

Sudionicima su dodijeljene nagrade sponzora NP Mljet u vidu profesionalnih baterijskih škara za obrezivanje loze i maslina.