• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U subotu, 22. veljače Javna ustanova “Nacionalni park Mljet “ i Agronomski fakultet u Zagrebu su održali savjetovanje za vinogradare i vinare u Domu kulture u Babinom Polju.

Prije samih predavanja, održana je prezentacija strojeva i opreme u suradnji s uvoznikom i distributerom Stihl i Viking proizvoda za područje Republike Hrvatske. Posjetitelji su imali priliku testirati baterijske motorne pile te ostale proizvode korisne za poljoprivredu, posebno maslinarstvo. Osim testiranja, posjetitelji su okušali sreću u nagradnoj igri čija je glavna nagrada bila baterijska motorna pila Stihl, dok je druga nagrada kutija vina autohtone mljetske sorte kuljenače.

 

U sklopu savjetovanja za vinogradare i vinare, svi zainteresirani su mogli čuti koji su to osnovni postupci u proizvodnji bijelih i crnih vina te voćnih rakija. Prof. dr. sc. Marko Karoglan je prisutnima objasnio najvažnije korake u proizvodnji vina, ali i ukazao na najčešće greške u proizvodnji koje utječu na kvalitetu vina i kako pravilno čuvati vino.  Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj je u prezentaciji predstavio proces proizvodnje voćnih rakija i proizvodnje kvalitetnih likera. Najavljen je i priručnik domaćim vinogradarima i vinarima koji će sadržavati brojne savjete za proizvodnju. Domaći proizvođači su donijeli svoja vina i rakije na kušanje stručnom timu koji su činili Marko Karoglan, Marin Mihaljević Žulj i Marina Anić. Uz ocjenu kvalitete, stručni tim je dao i korisne savjete za poboljšanje iste.

 

Ovo savjetovanje je nastavak suradnje koja je započela početkom 2019. godine između Nacionalnog parka Mljet i Agronomskog fakulteta iz Zagreba koja je rezultirala projektom naziva „Gospodarska evaluacija autohtonih mljetskih sorti vinove loze s ciljem njihove revitalizacije“. Rezultate istraživanja kroz koje je napravljena DNA analiza za dokaz autohtonost sorti te planove za budućnost mrkuše i kuljenače predstavio je prof. dr. sc. Marko Karoglan u studenom prošle godine.