Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” uskoro kreće s volonterskim programima. Unatoč koronavirusu volonterski programi će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

27. veljače stižu prvi volonteri – graditelji planinarskih putova. Uz ovaj program u ovoj godini NP Mljet će održati programe Čistač mljetskih uvala, Istraživač mišljenja, Foto amater te dva nova programa: Restaurator suhozida – čuvar prošlosti i Njegovatelj tradicijskog bilja.

Restaurator suhozida je program nastao s ciljem obnove postojećih suhozidnih struktura u Parku koje predstavljaju tradicijsku baštinu otoka Mljeta te doprinijeti očuvanju vještine obnove suhozida. Umijeće suhozidne gradnje od 2016. godine uživa zaštitu kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Program Njegovatelj tradicijskog bilja je kreiran za volontere koji žele provesti vrijeme u NP Mljet u sadnji i očuvanju tradicijskog bilja u sklopu Parka. Mljet je prepoznat kao zeleni otok, jedan je od otoka s najbujnijom vegetacijom na Jadranu. Njegovanje tradicijskog bilja našeg otoka utječe na sklad krajobraza i čini jedinstven ugođaj.

Više o novim programima na sljedećim poveznicama:

http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volontiraj/restaurator-suhozida-cuvar-proslosti/

http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volontiraj/njegovatelj-tradicijskog-bilja/

Novi volonterski programi su kreirani u sklopu projekta Mljet – Odise(j)a Mediterranea, projekt je vrijedan 49.268.324,09 kn i financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Partneri na projektu su Turistička zajednica Općine Mljet, udruga DEŠA i HGSS.