Nakon što je u studenom prošle godine odrađeno kušanje i ocjenjivanje vina i likera mljetskih proizvođača od strane profesora Marka Karoglana i Aleksandra Brodskog s Agronomskog fakulteta iz Zagreba u suradnji s JUNP Mljet, najavljen je dolazak u veljači ove godine i prvo ocjenjivanje vina i rakija mljetskog vinogorja.

Zato ovim putem pozivamo sve zainteresirane mljetske proizvođače vina, rakija i likera da donesu svoje uzorke najkasnije do 14. veljače 2021. godine u Upravu Nacionalnog parka Mljet radnim danom od 7 do 15 sati. Uz predaju uzoraka bit će potrebno ispuniti prijavu za ocjenjivanje, koje će se održati dana 20. veljače 2021. godine u Domu kulture u Babinom Polju od strane ocjenjivačkog tima u sastavu:

  • Dr.sc. Mirela Osrečak
  • Aleksandar Brodski, dipl.ing.
  • Doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj
  • Prof.dr.sc. Marko Karoglan

Uzorci vina će se zaprimati isključivo u staklenoj ambalaži, i to u boci od jedne litre ili od 0,75 litara (po želji vinogradara), a potrebno je donijeti dvije boce istog uzorka. Kod rakija i likera dozvoljena je i drugačija ambalaža. Etiketa proizvođača je dopuštena, međutim, kako bi se ispoštovalo načelo anonimnosti, svi uzorci bit će zaprimljeni pod brojem, a komisiji za ocjenjivanje vino će biti točeno iz boce omotane neprozirnim ubrusom. Mole se proizvođači da vino prethodno pripreme za ocjenjivanje. Ukoliko nije pretočeno od početka godine, obavezno napraviti pretok, vino odvojiti od taloga i nakon pretoka zasumporiti sa 5 grama sumpora (iz vrećice) na 100 litara vina, odnosno 50 mL tekućeg sumpora na 100 litara vina. Ukoliko je vino u  mjesecu siječnju pretočeno i uredno zasumporeno, zanemarite ovu uputu ali svakako provjerite u kakvom je vino stanju.

Drago nam je da se suradnja između Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ i Agronomskog fakulteta nastavlja i da će po prvi put mljetska vina, likeri i rakije biti evaluirani i nagrađeni medaljama. Temeljem konačnih rezultata, organizator će proglasiti i „Šampione izložbe“ (Šampion u grupi A) vina i šampion u grupi B) rakija i likera). Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja bit će upriličena u mjesecu lipnju 2021.g. kada će biti održano i prigodno predavanje.