• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” poziva vas na predavanje “Istraživanje Spile nad Procjepom, paleontološkog i prapovijesnog nalazišta u NP Mljet” autorica dr. sc. Jadranke Mauch Lenardić i dr. sc. Ankice Oros Sršen iz Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

Predavanje će se održati u subotu 8. lipnja 2019. godine s početkom u 19 h u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima.

 

Spila nad Procjepom istraživana je u tri iskopne kampanje, od 2010. do 2012. godine. U dvije istražne sonde pronađeno je mnoštvo kostiju i zuba životinja te ostaci morskih mekušaca kao i brojni ulomci keramičkog posuđa.

Tijekom iskopavanja pronađeni su vrlo vrijedni paleontološki i arheološki nalazi. Većina životinjskih ostataka su prehrambeni otpad nekadašnjih stanovnika ili posjetilaca špilje. Njihovo mnoštvo svjedoči o vrlo razvijenom stočarstvu i uzgoju koza i o značajnom udjelu morskih mekušaca u prehrani.

Divlje životinje su zastupljene većinom ostatcima malih sisavaca (glodavaca), te u manjoj mjeri zvijeri i ptica. One su ujedno i indikatori nekadašnjih okoliša.

Ostaci materijalne kulture svjedoče o dugotrajnom korištenju špilje, odnosno barem tijekom zadnjih 5000 godina. Trenutno su ovo najstariji arheološki nalazi na Mljetu.