• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.

 
Po očuvanoj prirodi Hrvatska je, naime, jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe. Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske žele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.

 
Nacionalni park Mljet Tjedan parkova Hrvatske će posvetiti edukaciji. Tako će se u povodu Dana zaštite prirode RH i Međunarodnog dana bioraznolikosti (22.5.) na Malom mostu održati predavanje o Velikom i Malom jezeru, a učenici OŠ Mljet 24. svibnja slušat će predavanje o zaštiti morskih područja i problemu morskog otpada. U srijedu, 25. svibnja NP Mljet će učenicima OŠ Mljet prezentirati knjižicu Zaštićene vrste na otoku Mljetu uz interaktivnu radionicu.
Želja je organizatora da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su na www.parkovihrvatske.hr.