• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

U utorak 26. ožujka 2019. godine održan je sastanak predstavnika Javne ustanove “Nacionalni park Mljet”, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i udruge Lokalna akcijska grupa “LAG 5”.

 

Na sastanku je bila riječ o točnoj identifikaciji i obnovi tradicionalnog uzgoja starih autohtonih sorti vinove loze otoka Mljeta (Kuljenača, Mrkuša, Lovorika i Zlatarica). Ovime je započeta suradnja sa zajedničkim ciljem da se te stare mljetske sorte vinove loze evidentira, sačuva, analizira i potencijalno gospodarski eksploatira, a da se i obnovom zapuštenih polja revitalizira poljoprivreda na otoku Mljetu.

 

Sastanku su nazočili izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Marijeta Čalić iz LAG 5 te predstavnici JU “NP Mljet”, dr. sc. Aleksandar Popijač i Jakov Nodilo, mag. ing. silv. Nakon sastanka je organiziran terenski obilazak vinograda u Pomjenti, Velikoj Pomi, Maloj Pomi, Ivanjem polju, Blatskom polju, Dugom polju i Babinom polju.

 

Prošli mjesec prikupljeni probni pupovi Kuljenače poslani su u rasadnik na razmnožavanje pa će prvi cijepovi biti spremni 2020. godine.

 

Foto: A. Popijač