• Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Otok vječne mladosti, prema Homerovoj predaji, čuvena Ogigija, a danas otok Mljet, nekadašnje rajsko utočište slavnog Odiseja na kojem ga je zatočila nimfa Kalipso, i danas slovi kao jedan od najčarobnijih jadranskih otoka.

Međutim, podmorje otoka Mljeta se ipak nije uspjelo obraniti od golemih količina otpada s kojima se već dugo godina uspješno bori Nacionalni park Mljet pod vodstvom ravnatelja Ivana Sršena, u suradnji s roniocima Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, Ronilačkog kluba “Nautilus” , mljetskog ronilačkog kluba “Aquatica” iz Pomene i Komunalnog Mljet.

Ovogodišnja ekološka akcija, zbog situacije s epidemijom Covida, održala se tek u kolovozu.

Prvog dana očišćene su uvale Lastovska, Lokva i Srednja, sljedećeg dana su se čistile uvale Blaca, Gonoturska i Soline, a zadnji dan je organizirano čišćenje podmorja Prožurske Luke kojem su se pridružili i kolege iz Ronilačkog kluba “Dubrovnik”.

U južnim uvalama Nacionalnog parka zatečeni otpad, prema vizualnoj procjeni, je otpad “uvezen” jakim morskim strujama iz južnih djelova Jadrana i to je problematika s kojom se sve češće susrećemo u južnim uvalama svih naših otoka, dok smo Prožurskoj Luci, nažalost, dijelom zatekli otpad “domaće proizvodnje”. U trodnevnoj akciji izvađeno je preko 600 vreća raznog otpada.

Količine izvučenog otpada iz mora, neovisno o podrijetlu, jasno govore o tome koliko je ovo ozbiljna ekološka problematika, stoga su ovakve podmorske intervencije hvalevrijedne misije kojima, ne samo da čuvamo naše podmorje, već i utječemo na opću svijest o važnosti očuvanja prirode.

Zahvaljujemo još jednom roniocima Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, Ronilačkog kluba “Nautilus”, Ronilačkog kluba “Aquatica” te sponzorima akcije čišćenja podmorja: Fond za zaštitu okoliša, JUNP Mljet i Komunalno Mljet.

Autor teksta: Tihana Leu i NP Mljet