Suradnja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Javne ustanove “Nacionalni park Mljet” započela je još u veljači 2019. godine. Cilj je bio identificirati i obnoviti tradicionalni uzgoj starih autohtonih sorti vinove loze otoka Mljeta( Kuljenača, Mrkuša, Lovorika i Zlatarica) kako bi se stare mljetske sorte vinove loze evidentirale, sačuvale, analizirale i potencijalno gospodarski eksploatirale, te da se i obnovom zapuštenih polja revitalizira poljoprivreda na otoku Mljetu.

Nakon toga su se prikuplili probni pupovi Kuljenače , koji su poslani u rasadnik na razmnožavanje pa su se prvi rezultati projekta “Gospodarska evaluacija autohtonih mljetskih sorti vinove loze s ciljem njihove revitalizacije” predstavili u listopadu prošle godine od strane prof. dr. sc. Marka Karoglana. Osim degustacije mladog vina mljetskih sorti mrkuše i kuljenače bili su pozvani svi mljetski vinari da donesu svoja mlada vina na kušanje, savjetovanje i analizu stručnjaka.

Zadnjih par dana profesor Karoglan je opet na Mljetu u obilasku vinograda, mljetske sorte Kuljenača i Mrkuša se istražuju, a Mljećani pokazuju sve veći interes za unapređenjem vinogradarsko-vinarske proizvodnje.