U subotu, 16. srpnja 2022. g. JUNP Mljet u suradnji s TZ Općine Mljet, Hotelom Odisej i Agronomskim fakultetom iz Zagreba organizirali su prvi Sajam domaćih proizvoda otoka. Proizvođači mljetskih vina, likera, ulja i drugih proizvoda predstavili su autohtone proizvode posjetiteljima na rivi u Pomeni u vremenu od 19 do 22 sata. Sajam je bio odlično posjećen, a turisti su imali priliku degustirati vina, likere i maslinovo ulje s otoka Mljeta.

Organizirana je i dodjela diploma svim nagrađenim proizvođačima s drugog ocjenjivanja mljetskih vina i jakih alkoholnih pića, koje je održano u ožujku ove godine. Ocjenjivanje i sajam rezultat su dugogodišnje suradnje Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Javne ustanove “Nacionalni park Mljet”, koja je započela 2019. godine.

Prvotni cilj je bio identificirati i obnoviti tradicionalni uzgoj starih autohtonih sorti vinove loze otoka Mljeta kako bi se stare mljetske sorte vinove loze evidentirale, sačuvale, analizirale i potencijalno gospodarski eksploatirale, te da se i obnovom zapuštenih polja revitalizira poljoprivreda na otoku Mljetu. Danas se možemo pohvaliti brojnim kvalitetnim vinima i jakim alkoholnim pićima, koje posjetitelji mogu kupiti u suvenirnicama NP Mljet i koje će se nuditi u ugostiteljskom objektima otoka.

Suradnja će se nastaviti i dalje te se nadamo da će u budućnosti sve više posjetitelja imati priliku prisustvovati ovakvim i sličnim događajima te da će ponuda domaćih proizvoda rasti iz godine u godinu.