U posljednje vrijeme svjedoci smo sve češćih poremećaja uzrokovanih klimatskim promjenama koji negativnu djeluju na bioraznolikost, zdravlje čovjeka i ekonomiju mnogih zemalja. Povrh svega toga, kao potrošačko društvo produciramo velike količine otpada, posebno plastike, od koje dobar dio završava u prirodi i s vremenom se ugrađuje u hranidbene lance. I mi možemo utjecati na smanjenje negativnih utjecaja mijenjajući neke od svojih navika.

Ove godine 13. listopada slavi se 30 godina znaka zaštite okoliša EU Ecolabel, koji je namijenjen najboljim zelenim proizvodima i uslugama, koje se stavljaju na zajedničko europsko tržište.

EU Ecolabel je potvrda o održivosti za neprehrambene proizvode i usluge. Pokriva 26 kategorija kao što su deterdženti i proizvodi za čišćenje, proizvodi od papira, kozmetika, tekstil, namještaj i elektronika, kao i turistički smještaj u hotelu i kampovima, a u razvoju nje ova kategorija za održive financijske proizvode.

EU Ecolabel ističe se među mnogim zelenim znakovima iz nekoliko razloga. Dok se često na tržištu proizvođači sami prozivaju i promoviraju zelenima, ovu oznaku vodi Europska komisija.

Kriteriji za EU Ecolabel razmatraju sve faze od vađenja sirovina do uporabe i odlaganja proizvoda. Ovaj pristup osigurava da se u obzir uzme širok raspon utjecaja na okoliš – uključujući potrošnju vode, energije i materijala, utjecaj na biološku raznolikost, emisije stakleničkih plinova, trajnost i mogućnost recikliranja proizvoda, kao i upotrebu opasnih kemikalija.