Od 6. do 9. svibnja 2021. godine trajat će akcija otklanjanja otpada iz uvala Nacionalnog parka Mljet pod nazivom „Čistim Mljet za bolji svijet“.

Društvo za podvodne sportove Zagreb (DPS Zagreb) u suradnji s Nacionalnim parkom Mljet, Ronilačkim centrom Aquatica, učenicima Osnovne škole Mljet te ronilačkim klubom Geronimo iz Zagreba uz angažman lokalnog stanovništva imaju za cilj otklanjanje otpada s kopnenih i morskih površina otoka Mljeta. Ova suradnja se provodi već treću godinu.

Cilj ovog projekta je suradnjom ronioca, nevladinih organizacija, znanstvenika i lokalnog stanovništva dovesti podmorje unutar Nacionalnog parka Mljet u prihvatljivo stanje i podići razinu svijesti šire javnosti o važnosti zaštite morskih ekosustava.

Poseban naglasak stavit će se na provedbu edukacije mladih kako bi se što ranije usadila briga za okolišem, ali ne samo deklarativno nego i kroz učešće u projektu u sklopu akcija prikupljanja otpada po plažama, radionice/škola ronjenja, načini postupanja s otpadom i sl. U praksi je utvrđeno da najveći efekt na edukaciju odrasle populacije ima upravo utjecaj na mlade generacije.