Stolno grožđe Diliper karakteriziraju veliki grozdovi ukusnih mesnatih bobica zlatno-zelene boje. Najčešće je uzgajan na odrinama ispred starih mljetskih kuća, a vijek mu je često prelazio i prosječni ljudski životni vijek.

Ovo je treća nova autohtona sorta otkrivena zahvaljujući suradnji koja je uspostavljena između Nacionalnog parka Mljet i Agronomskog fakulteta u Zagrebu prije 4 godine. Očuvanje tradicionalne poljoprivrede kao i tradicijskih vrijednosti općenito, važno je za naše područje pa Nacionalni park Mljet subvencionira uzgoj maslina i vinove loze.

Kao poticaj za zaštitu i razvoj, za diliper i za druge dvije autohtone sorte vinove loze, mrkušu i kuljenaču, Javna ustanova “Nacionalni park” Mljet poljoprivrednicima isplaćuje trostruki iznos subvencije po trsu, u odnosu na uobičajene sorte vinove loze koje inače subvencionira.


U 2021. g. isplaćeno je čak nešto više od 100 000 kn subvencija, i taj iznos iz godine u godinu raste, što veseli, jer to znači da postoji pozitivan trend u obnovi nekad zapuštenih poljoprivrednih površina.