U subotu 29. svibnja 2021., na potezu uvala Lokva-uvala Kulijer u Nacionalnom parku Mljet, je održana vatrogasna vježba na kojoj su sudjelovali pripadnici DVD-a Mljet i DVD-a Montokuc.

Isprobana je vatrogasna tehnika i sustav veze, koji će se koristiti tijekom požarne sezone 2021. Odašiljač, smješten na najvišem vrhu NP-a, Velikom Planjaku, vatrogascima omogućuje komuniciranje između radio-stanica i na lokacijama koje su dosad bile nedostupne.

Pravovremena dojava je ključna kod gašenja požara. Stoga je također na vrhu V. Planjak ove godine ugrađena nova nadzorna kamera, koja uz obalno more “pokriva” i gotovo 5.000 hektara šumom prekrivene površine Parka. 24-satno vatrogasno dežurstvo na novoj osmatračnici Montokuc upotpunjuje nadzor područja, prvenstveno vezan uz protupožarnu zaštitu.

Vatrogasna spremnost na Mljetu se iz godine u godinu poboljšava, što je najbolje vidljivo iz broja od preko 70 mljetskih operativnih vatrogasaca: 40 vatrogasaca u DVD-u Montokuc, 12 u DVD-u Mljet, te 23 vatrogasca u JVP Mljet.